Kachna pečená s jablky pro alergiky
Suroviny
- 700 g Celer bulvový
- 50 g Tymián čerstvý
- 240 ml Víno červené
- 120 ml Kachní vývar
- 2 ks Jablka
- 1 ks Cibule
- 4 ks Fíky sušené
- 4 ks Kachní prsa
- 0.25 ks Pomeranče
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 3291 kcal
- Sacharidy 298 g
- Tuky 98 g
- Sodík 347 mg
- Bílkoviny 302 g
- Uhlovodany 298 g
- Cholesterol 115.5 mg
- Draslík 1184.2 mg
- Vláknina 14625.5 mg
- Vitamín A 14625.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do kastrolu vlijeme červené víno, kachní vývar, přidáme tymián, oloupanou a na čtvrtky rozkrájenou cibuli, kůru z 1/4 pomeranče a sušené fíky. Přivedeme omáčku k varu. Ztlumíme plamen a vaříme omáčku tak dlouho, dokud fíky nezměknou. Pak vyndáme cibuli, tymián a pomerančovou kůru. Fíky a 8 lžic omáčky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Vzniklou tekutinu vložíme zpět do omáčky, promícháme a dáme omáčku stranou. 
- 
                                2Jablka oloupeme a pokrájíme je na asi 1 cm kostičky. Celer oškrábeme a pokrájíme také na 1 cm kostky. Kostičky potřeme směsí vody a vinného octa, aby nezhnědly. 
- 
                                3Celerové kostky povaříme 5 minut v páře, aby byly měkké. Kousky jablka osmažíme dozlatova na oleji. Musí ale zůstat tuhé, nesmí se rozvařit. 
- 
                                4Do pánve vložíme kachní prsa kůží dolů. Smažíme zhruba na střední teplotě, jakmile z prsou začne vytékat tuk, teplotu smažení zvýšíme a při vyšší teplotě smažíme 5 minut. Jakmile kůže prsou zhnědne, obrátíme je a smažíme ještě 12 minut na druhé straně. Pak kachnu vyjmeme z pánve a ponecháme v teple. 
- 
                                5Přebytečný tuk odlijeme z pánve a přilijeme do ní omáčku. Připečené kousky vmícháme do omáčky. Necháme omáčku probublat, pak snížíme teplotu a ještě 2 minuty vaříme. Osolíme, opepříme a odstavíme. 
- 
                                6Na pánev vložíme celer s jablky. Podusíme je. 
- 
                                7Kachní prsa pokrájíme na nudličky. Na talíře navrstvíme směs celeru s jablky a na ni nudličky masa z kachny. Přelijeme omáčkou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        