Staropolský bigos
Suroviny
- 100 g Vepřový bok uzený
 - 200 g Hovězí maso přední
 - 400 g Vepřová plec
 - 100 g Tuk
 - 30 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 2000 g Zelí kysané
 - 200 g Cibule
 - 30 g Houby sušené
 - 1 g Bobkový list
 - 30 g Cukr krupice
 - 2 g Majoránka
 - 300 g Klobása Dunajská
 - 5 g Česnek
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Víno červené
 - 400 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 1378 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 55 mg
 - Draslík 750.9 mg
 - Vláknina 9385.8 mg
 - Vitamín A 9385.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 77.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle.
 - 
                                2
Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka.
 - 
                                3
V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme.
 - 
                                4
Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.
 - 
                                5
Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme.
 - 
                                6
Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké.
 - 
                                7
Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme.
 - 
                                8
Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme.
 - 
                                9
Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích.