Jehněčí kýta zapečená s rýží a zeleninou
Suroviny
- 600 g Jehněčí kýta
 - 300 g Rýže loupaná
 - 300 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Kapusta hlávková
 - 2 ks Paprikové lusky čerstvé
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1115 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 432 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 170.2 mg
 - Draslík 1782 mg
 - Vláknina 16128.8 mg
 - Vitamín A 16128.8 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 338.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté maso nakrájíme na kostky, vložíme na rozehřáté sádlo a přidáme oloupanou, jemně nasekanou cibuli a česnek. Osolíme, opepříme a orestujeme dozlatova. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
 - 
                                2
Potom k masu přidáme očištěné, na nudličky nakrájené papriky a dusíme doměkka.
 - 
                                3
Propláchnutou rýži uvaříme doměkka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Rýži promícháme s masem, přidáme spařenou, nadrobno nakrájenou kapustu, smetanu, nastrouhaný sýr a žloutky. Směs podle chuti přisolíme a vložíme do sádlem vymazaného pekáče.
 - 
                                4
Pokrm zapečeme v horké troubě.