Jehněčí kýta s jogurtovo-tymiánovou krustou
Suroviny
- 100 g Jogurt z ovčího mléka
 - 400 ml Masový vývar
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 kávová lžička Kmín římský
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.3 kg Jehněčí kýta
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 775 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 219.5 mg
 - Draslík 1040.6 mg
 - Vláknina 1494.8 mg
 - Vitamín A 1494.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vrstvu tuku na kýtě odřízneme. V hrnci přivedeme k varu 1/2l osolené vody, vložíme maso a na mírném ohni povaříme cca 30min. Mezitím kýtu jednou obrátíme.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 180C. Olej vlijeme do velkého pekáče. Jogurt rozmícháme s rajčatovým protlakem, paprikou, tymiánem, římským kmínem, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme prolisovaný česnek.
 - 
                                3
Předvařenou kýtu vyjmeme, necháme okapat a položíme do pekáče. Potřeme jogurtovou směsí a pečeme na střední liště trouby nejprve 30min. Poté přilijeme zahřátý vývar a pečeme dalších 45-50min. Průběžně poléváme.
 - 
                                4
Hotovou kýtune necháme 10min odpočinout, nakrájíme na plátky a podáváme.