Aspik s králíkem po provensálsku
Suroviny
- 300 g Mrkev kořen
 - 75 ml Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Provensálské koření
 - 1 ks Telecí nožičky
 - 2 ks Petržel - nať
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Hřebíček
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Celer - nať
 - 4 ks Česnek
 - 1 l Víno růžové
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 1 kg Králičí maso
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 251 mg
 - Bílkoviny 83 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 236.3 mg
 - Draslík 2337 mg
 - Vláknina 42038 mg
 - Vitamín A 42038 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytého a naporcovaného králíka vložíme do hrnce. Očistíme a
 - 
                                2
nakrájíme mrkev, cibuli, česnek, přidáme svázané větvičky celerové a petrželové natě, zalijeme smíchaným vínem s octem a přidáme provensálské koření, bobkový list, nové kořeni, celý pepř, tymián a hřebíček. V této marinádě necháme králíka přes noc a druhý den maso vyjmeme a osmažíme ho v hlubší pánvi na rozpáleném oleji do zlatohněda. Jednu mrkev si odložíme stranou na ozdobu.
 - 
                                3
Marinádu přecedíme přes síto, nalijeme na králíka a pomalu vaříme do doby, než se tekutina odpaří na polovinu (přibližně 30-40 minut). Pak přidáme k masu omytou telecí nožičku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a přilijeme 2,5 dl vody.
 - 
                                4
Maso pod pokličkou vaříme pomalu 90 minut. Pak maso vyjmeme, zbavíme kostí, pokrájíme a vložíme ho do nádoby na terinu, kterou jsme si vyložili potravinářskou folií. Vývar ještě dovaříme až do zhoustnuti "na sirup", pak ho přecedíme přes síto a zalijeme pokrájené maso v nádobě. Přidáme k němu mrkev z marinády, pokrájenou na hranolky, nádobu zakryjeme fólií a dáme do chladničky. Aspik by měl tuhnout minimálně 6-8 hodin.
 - 
                                5
Ztuhlý aspik po provensálsku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme.