Pikantní jehněčí s jogurtem
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso
 - 300 g Rýže dušená
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 kávová lžička Kardamom
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Paprika červená
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 dl Jogurt bílý
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 4 dl Vývar jehněčí
 - 1.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 644 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 375 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 163 mg
 - Draslík 408.9 mg
 - Vláknina 5458.3 mg
 - Vitamín A 5458.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1196 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí maso z kýty zbavíme tuku, šlach a žilek. Dobře ho omyjeme, osušíme, pokrájíme na kostky velikosti sousta. Cibuli s česnekem očistíme, drobně nakrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a maso zprudka restujeme z každé strany do zlatova. Osolíme (asi 1 lžičku), posypeme čerstvě pomletým pepřem, přidáme cibuli s česnekem a koření: kurkumu, koriandr, chilli pastu, kardamom. Směs promícháme, restujeme přibližně minutu, potom přilijeme vývar, víno, promícháme a když se začne vařit, snížíme teplotu. Pod poklicí dusíme asi hodinu, v polovině vaření přimícháme smetanu. Hotový pokrm dochutíme solí.
 - 
                                3
Mezitím si omyjeme červenou papriku, zbavíme ji semínek a nakrájíme na tenké proužky. V pánvi na rozpáleném másle (1 lžíce) zprudka papriku restujeme 1 minutu.
 - 
                                4
Na talíře rozdělíme dušenou rýži, doprostřed vložíme masovou směs. Každou porci zalijeme bílým smetanovým jogurtem, ozdobíme restovanou paprikou a podáváme.