Bramborový gratin s uzeným lososem
Suroviny
- 500 g Losos uzený
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Créme fraiche
- 200 g Zakysaná smetana
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1017 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 72 g
- Sodík 389 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 729.8 mg
- Draslík 1749.8 mg
- Vláknina 13028.8 mg
- Vitamín A 13028.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 149.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Uzeného lososa nakrájíme na silnější proužky.
-
2
Zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme do ní střídavě kolečka brambor a proužky uzeného lososa. Poslední vrstvou musí být brambory.
-
3
V menší misce rozšleháme žloutky se smetanou, osolíme, opepříme a vlijeme na bramborovou směs. Navrch klademe kousky másla. Zapékací misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 60 minut.
-
4
Pažitku a kerblík omyjeme, osušíme a najemno nasekáme, vložíme do misky. Přilijeme creme fraiche, zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu.