Pikantní polévka se slávkami
Suroviny
- 150 g Hrášek
 - 150 g Rajčata
 - 300 g Rajčata
 - 150 g Sýr Gouda 45%
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 4 ks Bageta
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Mušle slávky
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1716 kcal
 - Sacharidy 200 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 4141 mg
 - Bílkoviny 111 g
 - Uhlovodany 200 g
 - Cholesterol 169.2 mg
 - Draslík 2405.5 mg
 - Vláknina 22383.5 mg
 - Vitamín A 22383.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.8 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
1 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!!
 - 
                                2
Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 1.5 litrem bujonu z mušlí a vaříme je 10 minut.
 - 
                                3
Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru.
 - 
                                4
Rajčata a kopr omyjeme. Rajčata pokrájíme na osminky. Kopr nakrájíme nadrobno.
 - 
                                5
V pánvi rozpustíme máslo, přimícháme 1/2 lžičky pepře a rajčata podusíme. Směs dáme do bujonu, přidáme zelený hrášek a vaříme asi 5 minut. Nakonec přimícháme podle chuti sůl a pepř.
 - 
                                6
Do misky si nastrouháme tvrdý sýr. 4 bagety posypeme sýrem a dáme je zapéct dozlatova do předem vyhřáté trouby. (Pečeme při 200°C 3 -4 minuty).
 - 
                                7
Do polévky přimícháme kopr a podáváme s opečenými bagetami.
 - 
                                8
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                9
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                10
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                11
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                12
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                13
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.