Slepice zadělávaná s bylinkami
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 50 g Řeřicha
 - 100 g Petržel kořen
 - 50 g Estragon
 - 100 g Šťovík
 - 50 g Kerblík
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Hřebíček
 - 2 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 476 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 244.2 mg
 - Draslík 1395.4 mg
 - Vláknina 13869.8 mg
 - Vitamín A 13869.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bešamelová omáčka [2846]:
 - 
                                2
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, následně ji rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček i bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
 - 
                                3
Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
 - 
                                5
Slepičí bujón [28675]:
 - 
                                6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme, vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.
 - 
                                9
Šalotky a česnek oloupeme, nasekáme na drobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm šalotky i česnek zesklovatět. Šťovík, estragon, řeřichu a kerblík nasekáme na jemno, přidáme k šalotce i česneku, podusíme. Následně podušené bylinky vložíme do připravené bešamelové omáčky, přidáme také nakrájené kousky vařené slepice. V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme.