Jehněčí kýta s ostrou omáčkou
Suroviny
- 140 ml Víno červené
 - 140 ml Voda pitná
 - 140 ml Pomerančová šťáva
 - 1 kávová lžička Kakao - prášek
 - 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Koriandr čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Jehněčí kýta
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 250 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 165 mg
 - Draslík 923.6 mg
 - Vláknina 1328.3 mg
 - Vitamín A 1328.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z masa odřežeme přebytečný tuk a vložíme do mělké nádoby.
 - 
                                2
Smícháme všechny přísady na marinádu kromě škrobu a zalijeme jí maso tak, aby bylo celé pokryté. Zakryjeme a dáme na 12-24 hodin do lednice. Občas obrátíme.
 - 
                                3
Marinované maso necháme okapat a vložíme do pekáče. Pečeme 2 hodiny v troubě předehřáté na 180°C, dokud maso není dostatečně měkké. Občas poléváme marinádou a vypečenou šťávou. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Lžící sebereme z povrchu tuk.
 - 
                                4
Zbývající marinádu vlijeme do pekáče a přivedeme k varu, mícháme, abychom uvolnili usazenou šťávu. Škrob smícháme s trochou vody a šťávy z pekáče. Postupně vmícháváme do směsi v pekáči a přivedeme k varu.
 - 
                                5
Za neustálého míchání necháme zhoustnout, podle chuti přidáme pomerančovou šťávu, víno nebo vodu.
 - 
                                6
Hotovou kýtu zdobíme plátky pomeranče a koriandrem. Přilijeme omáčku a podáváme s rýží nebo vařenými brambory a zeleninou.