Kachna pečená s jablky pro alergiky
Suroviny
- 700 g Celer bulvový
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 240 ml Víno červené
 - 120 ml Kachní vývar
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Fíky sušené
 - 4 ks Kachní prsa
 - 0.25 ks Pomeranče
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 0.27 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3291 kcal
 - Sacharidy 298 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 347 mg
 - Bílkoviny 302 g
 - Uhlovodany 298 g
 - Cholesterol 115.5 mg
 - Draslík 1184.2 mg
 - Vláknina 14625.5 mg
 - Vitamín A 14625.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do kastrolu vlijeme červené víno, kachní vývar, přidáme tymián, oloupanou a na čtvrtky rozkrájenou cibuli, kůru z 1/4 pomeranče a sušené fíky. Přivedeme omáčku k varu. Ztlumíme plamen a vaříme omáčku tak dlouho, dokud fíky nezměknou. Pak vyndáme cibuli, tymián a pomerančovou kůru. Fíky a 8 lžic omáčky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Vzniklou tekutinu vložíme zpět do omáčky, promícháme a dáme omáčku stranou.
 - 
                                2
Jablka oloupeme a pokrájíme je na asi 1 cm kostičky. Celer oškrábeme a pokrájíme také na 1 cm kostky. Kostičky potřeme směsí vody a vinného octa, aby nezhnědly.
 - 
                                3
Celerové kostky povaříme 5 minut v páře, aby byly měkké. Kousky jablka osmažíme dozlatova na oleji. Musí ale zůstat tuhé, nesmí se rozvařit.
 - 
                                4
Do pánve vložíme kachní prsa kůží dolů. Smažíme zhruba na střední teplotě, jakmile z prsou začne vytékat tuk, teplotu smažení zvýšíme a při vyšší teplotě smažíme 5 minut. Jakmile kůže prsou zhnědne, obrátíme je a smažíme ještě 12 minut na druhé straně. Pak kachnu vyjmeme z pánve a ponecháme v teple.
 - 
                                5
Přebytečný tuk odlijeme z pánve a přilijeme do ní omáčku. Připečené kousky vmícháme do omáčky. Necháme omáčku probublat, pak snížíme teplotu a ještě 2 minuty vaříme. Osolíme, opepříme a odstavíme.
 - 
                                6
Na pánev vložíme celer s jablky. Podusíme je.
 - 
                                7
Kachní prsa pokrájíme na nudličky. Na talíře navrstvíme směs celeru s jablky a na ni nudličky masa z kachny. Přelijeme omáčkou a podáváme.