Hovězí dušené na zelenině
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Slanina vepřová
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 100 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 dl Bujón hovězí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 18613 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 113 mg
 - Draslík 671.1 mg
 - Vláknina 6703.3 mg
 - Vitamín A 6703.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.6 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Snítku libečku také omyjeme a nadrobno rozkrájíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Špalíček hovězího zadního masa prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme podle chuti. Cibuli očistíme a krájíme nadrobno.
 - 
                                2
V pekáči rozpálíme olej s máslem, cibuli se zeleninou osmažíme do zlatova. Vložíme maso, přilijeme 3 dl hovězího bujónu, zakryjeme pokličkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme minimálně 60 - 70 minut. Během té doby přibližně každých 15 minut maso poléváme výpekem a podle potřeby doléváme bujón (1 - 1,5 dl). Když je maso měkké, vyjmeme ho z pekáče a pokrájíme na plátky.
 - 
                                3
Šťávu i se zeleninou rozmixujeme (vyjmeme bobkový list) a dochutíme podle potřeby solí. Plátky masa položíme na talíře, zalijeme zeleninovou omáčkou a servírujeme.