Polévka s kukuřicí a okrou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 250 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 200 g Petržel kořen
  • 250 g Okra - Ibišek jedlý
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 587 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 2704 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 990.9 mg
  • Vláknina 43834.7 mg
  • Vitamín A 43834.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 107.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí, mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev, chilli.

  • 2

    Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.

  • 3

    Koriandr omyjeme a otrháme lístky, které použijeme na ozdobu polévky.

  • 4

    Mezitím v 1 litru zeleninového bujonu povaříme nakládanou kukuřici, kterou jsme předtím scedili a nechali odkapat. Přimícháme kukuřičnou mouku a 2 lžíce másla a osolíme pode chuti. Vaříme přibližně 4 - 6 minut.

  • 5

    Polévku posypeme lístky koriandru, na každou porci polévky poklademe upečenou okru a podáváme.

  • 6

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 7

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 8

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 9

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 10

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 11

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 12

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu