Hovězí maso s asijskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 240 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Kmín celý
  • 30 g Droždí
  • 20 g Kurkuma
  • 30 g Šalotka
  • 300 g Salát ledový
  • 30 g Cukr palmový
  • 10 g Galgan
  • 20 g Máta
  • 10 g Kafirové listy
  • 40 g Arašídy
  • 1 kávová lžička Čínské koření
  • 0.5 ks Ananas
  • 4 ks Česnek
  • 6 ks Rýžový papír
  • 10 ks Chilli paprička zelená
  • 0.5 l Mléko kokosové
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Voda pitná
  • 2 dl Mléko kokosové
  • 2 dl Džus ananasový
  • 2 dl Růžová voda
  • 0.04 dl Olej slunečnicový
  • 2 dl Omáčka rybí
  • 1.5 kg Hovězí svíčková
  • 60 polévková lžíce Cukr palmový
  • 3 polévková lžíce Jogurt bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1387 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 2999 mg
  • Bílkoviny 128 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 129.9 mg
  • Draslík 1808.1 mg
  • Vláknina 11335.5 mg
  • Vitamín A 11335.5 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.2 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme těsto na placky, které po přípravě necháme 120 minut přikryté odpočívat.

  • 2

    Těsto: Do misky vsypeme mouku, přisypeme cukr, rozdrobíme droždí, vlijeme mléko spolu s jogurtem, nakonec přidáme na kostky nakrájené máslo. Všechny suroviny rukou smícháme na tuhé těsto. Z odpočatého těsta vyválíme placky, které pečeme v pánvi na rozehřátém oleji do zlatová a křupava.

  • 3

    Příprava omáčky: Do mixéru dáme nakrájenou šalotku, galgan, čerstvou kurkumu, nakrájené papričky, přisypeme kmín. Přidáme oloupaný česnek, chilli koření, přilijeme ananasový džus a vše dohromady rozmixujeme na hustou a hladkou kaši.

  • 4

    Do hrnce vlijeme kokosové mléko a kokosovou vodu, vmícháme připravenou kaši, zamícháme a přivedeme k varu. Potom ještě omáčku povaříme za stálého míchání přibližně 10 minut a udržujeme ji teplou.

  • 5

    Příprava náplně: Svíčkovou umyjeme, osušíme, nakrájíme na 2 cm malé kousky, které dáme do hrnce. K masu přidáme limetkové listy, cukr, na kousky nakrájený čerstvý ananas. Přilijeme kokosové mléko, nasekané arašídy, nakonec vmícháme rybí omáčku. Vše dobře promícháme a za občasného míchání pod poklici vaříme asi 90 minut. Proces vaření je dobré hlídat, aby se maso nepřipálilo a nevyvařila se veškerá tekutina. Pokud by se tak stalo, směs podlijeme podle potřeby vodou.

  • 6

    Na pracovní plochu rozložíme namočený rýžový papír, na papír naskládáme listy ledového salátu, položíme na ně lístky máty. Lžící dáme připravenou masovou směs a zavineme do rolády. Roládu nakrájíme na kousky.

  • 7

    Do středu mělkého talíře dáme připravenou teplou omáčku. Na ni položíme nakrájené rolky, přidáme křupavé a teplé placky a hotové jídlo podáváme.

Komentáře k receptu