Terina s marinovanými játry
Suroviny
- 300 g Játra telecí
 - 200 g Slanina vepřová
 - 300 g Vepřová plec
 - 300 g Telecí plec
 - 200 g Olivy nakládané
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 1625 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 402.3 mg
 - Draslík 815.7 mg
 - Vláknina 3715.8 mg
 - Vitamín A 3715.8 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá telecí játra zbavíme cév a nakrájíme je na větší kostičky. Dáme je do mísy, přilijeme k nim 1 dl Sherry brandy, 4 lžíce olivového oleje, posypeme drhnutým čerstvým tymiánem. Marinádu s játry promícháme a odložíme na 3 hodiny do chladničky.
 - 
                                2
Omyté telecí a vepřové maso pokrájíme na kusy a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso vložíme do druhé mísy, přidáme k němu sůl, čerstvě pomletý pepř a dobře směs promícháme.
 - 
                                3
Nádobu na terinu si vyložíme plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj. Na slaninu rozložíme 1/2 mletého masa, na ni dáme vrstvu jater, které jsme vyjmuli z marinády, na ně položíme čerstvé omyté lístky bazalky, zakryjeme druhou polovinou mletého masa, na které položíme 3 bobkové listy. Vše překryjeme slaninou, uzavřeme víkem, vložíme do hrnce s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 50 minut.
 - 
                                4
Vychladlou terinu s játry necháme v chladničce odležet několik hodin, servírujeme pokrájenou na plátky (bez bobkového listu) s naloženými černými olivami.