Terina s Rokfórem
Suroviny
- 230 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 200 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 200 g Hroznové víno
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 1 kávová lžička Kopr čerstvý
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Šalotka
 - 1 ks Okurka salátová
 - 4 plátek Želatina
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 4 polévková lžíce Sezam - semena
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 981 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 130.6 mg
 - Draslík 770.1 mg
 - Vláknina 6932.5 mg
 - Vitamín A 6932.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ze sýru Rokfór oddělíme bílé a zelenomodré části zvlášť. Bílou část sýru rozmixujeme s tvarohem a 3 lžícemi smetany.
 - 
                                2
Plátky želatiny dáme nabobtnat do trochy studené vody, po 5 minutách vodu přihřejeme a želatinu rozpustíme a přimícháme k rozmixovanému sýrovému krému. Zbývající smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou pomalu vmícháme do krému.
 - 
                                3
Nádobu na terinu vyložíme potravinářskou fólií a naplníme ji polovinou sýrového krému.
 - 
                                4
Větší rajče spaříme (30 sekund), oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky. Oloupanou cibuli šalotku pokrájíme na drobné kostičky. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme a spolu s modrozelenou sýrovou plísní a cibulí přidáme k rajčeti. Opepříme, vše promícháme a směs položíme na obdélník fólie. Na ni dáme rajčatovou směs a pomocí fólie utvoříme ze směsi váleček, který opatrně vyklopíme s pomocí fólie doprostřed na krém a zakryjeme ho druhou polovinou krému. Uhladíme, zakryjeme fólií a dáme do chladničky na 3-5 hodin ztuhnout.
 - 
                                5
V pánvi nasucho opražíme sezamová semínka.
 - 
                                6
Ztuhnutou terinu opatrně vyklopíme, potřeme olejem a obalíme ji v sezamových semínkách.
 - 
                                7
Rokfórovou terinu nakrájíme na plátky. Podáváme ji s čerstvým hroznovým vínem, vlašskými ořechy a plátky čerstvé salátové okurky.