Jehněčí pečeně v bramborové krustě
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
 - 500 g Brambory
 - 150 g Hlíva ústřičná
 - 80 g Slanina vepřová
 - 80 g Šunka dušená
 - 600 g Jehněčí hřbet
 - 150 g Hříbky čerstvé
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 kávová lžička Protlak rajčatový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Bujón zlatý houbový
 - 6 cl Sherry brandy
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 5 polévková lžíce Pepř 4 barev
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 2 polévková lžíce Česnekové máslo
 - 2 polévková lžíce Hořčice
 - 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1183 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 94 g
 - Sodík 1397 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 325.2 mg
 - Draslík 1274.5 mg
 - Vláknina 12331.1 mg
 - Vitamín A 12331.1 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.4 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí hřbet vykostíme, maso zbavíme blan, šlach, omyjeme a osušíme. Hřbet prošpikujeme slaninou, kterou jsme předtím pokrájeli na hranolky. Maso potřeme rozetřeným česnekem se solí (2 lžičky), hořčicí, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a necháme marinovat několik hodin.
 - 
                                2
Mezitím připravíme dvě těsta. Bramborové těsto: brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1 litrem vody, 1 lžičkou soli a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s rozpuštěným máslem (2 lžíce), 2 žloutky, 0.5 lžičky mořské soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté.
 - 
                                3
Houbové pyré: očistíme a omyjeme hlívu ústřičnou a hříbky. Z hlívy odkrojíme spodní tvrdou část a houby drobně pokrájíme. Polovinu hub odložíme do misky, tu použijeme na omáčku. Anglickou slaninu (prorostlou) a šunku pokrájíme na kostičky. Kerblík omyjeme, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V mixeru houby s uzeninou rozmixujeme na pyré, které dáme do pánve a smícháme 2 lžicemi rozpuštěného česnekového másla, 1 lžičkou protlaku a 2 lžícemi piva. Za častého promíchání pyré dusíme do doby, až se tekutina odpaří a bude husté. Pak do něj zamícháme kerblík.
 - 
                                4
V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje s čerstvým máslem (1 lžíce) a marinované maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme, potřeme houbovým pyré a necháme chvíli odpočinout.
 - 
                                5
Pečící mísu vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje, položíme na něj maso, navrstvíme na něj opatrně bramborové těsto tak, že bude téměř celé pokryté. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova 25-30 minut.
 - 
                                6
Připravíme omáčku:
 - 
                                7
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme bylinkové máslo a cibuli zpěníme. Přidáme pokrájené houby, 1-2 minuty je smažíme s cibulí, přidáme výpek z masa, 0.5 dl houbového bujonu, 1 dl smetany, promícháme a ochutíme 0.5 lžičky bílým pepřem, 6 cl Sherry Brandy. Omáčku vaříme za stálého míchání 2 minuty, nakonec ji vyšleháme ponorným mixerem.
 - 
                                8
Upečené jehněčí maso nakrájíme na porce, přilijeme omáčkou a podáváme.