Rýžový nákyp s ovocem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 2 g Máslo čerstvé
 - 150 g Meruňky
 - 70 g Ořechy vlašské
 - 60 g Rýže loupaná
 - 70 g Cukr krupice
 - 30 g Strouhanka
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Cukr moučkový
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 175 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 313.3 mg
 - Draslík 272.6 mg
 - Vláknina 5383 mg
 - Vitamín A 5383 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 339.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku.
 - 
                                2
Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži.
 - 
                                3
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut.
 - 
                                4
Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.