Kýta kančí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 100 g Citrony
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Mrkev kořen
 - 50 g Cukr krupice
 - 100 g Kančí kýta
 - 50 g Olej rostlinný
 - 100 g Petržel kořen
 - 300 g Marmeláda šípková
 - 200 ml Víno červené
 - 50 ml Ocet vinný
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 2 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 443 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 342.6 mg
 - Vláknina 12651.8 mg
 - Vitamín A 12651.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.3 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Odblaníme a opláchneme kančí kýtu. Osolíme ji a po obou stranách na oleji opečeme. Na kostky nakrájíme očištěnou mrkev, celer, petržel, cibuli a osmahneme na oleji. Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, ocet, víno a necháme dusit.
 - 
                                2
Přidáme nakrájený citron na plátky, polovinu šípkové zavařeniny a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme doměkka.
 - 
                                3
Kýtu poté vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou a máslem, přidáme zbylou šípkovou zavařeninu, cukr a omáčku provaříme za stálého míchání. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a nakonec omáčku přecedíme přes cedník.
 - 
                                4
Ihned podáváme.