Celerový salát s marinádou a ovčím sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Celer bulvový
  • 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 8 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
  • 2 ks Šalotka
  • 3 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Ocet kvasný lihový
  • 0.5 dl Ocet kvasný lihový
  • 1 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 324 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 393 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 628.5 mg
  • Vláknina 4754.3 mg
  • Vitamín A 4754.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme marinádu: Do misky dáme 1 dl vody, ve které rozpustíme 2 lžíce cukru, přilijeme 0,5 dl octa a přimícháme 3 lžíce oleje.

  • 2

    Z omytého celeru odkrojíme 1/4, kterou si odložíme stranou. V hrnci si přivedeme k varu litr vody s 0,5 dl octa, 0,5 lžíci cukru a 0,5 lžičkou soli. Neoloupaný celer (3/4) vložíme do vroucí vody a vaříme ho asi 15-20 minut.

  • 3

    Uvařený celer oloupeme, nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm, dlouhé 3 cm. Dáme je do mísy. Syrovou 1/4 celeru oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vařenému celeru. Šalotky očistíme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Omytou pažitku drobně pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky a s pažitkou ho přidáme k celeru.

  • 4

    Salát opepříme, osolíme podle chuti, přilijeme marinádu a dáme na 20-30 minut do chladničky odležet. Celerový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem.

Komentáře k receptu