Slané pečivo z těsta kynutého pod vodou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 25 g Droždí
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 450 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Mák - semena
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 334 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 79.6 mg
 - Draslík 84 mg
 - Vláknina 579 mg
 - Vitamín A 579 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnku rozdrobíme droždí a přidáme cukr, droždí rozetřeme, přidáme lžíci vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme mouku, po okraji vsypeme sůl, do důlku vlijeme žloutek, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Těsto dobře promícháme a vypracujeme, až je lesklé a hladké. Z těsta uděláme kouli, vložíme ji do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme kynout.
 - 
                                3
Když těsto vyplave, asi po dvou hodinách, je správně vykynuté. Těsto vyjmeme z vody, osušíme a na válu vyválíme placku. Z placky vykrajujeme různé tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme hrubou solí a mákem nebo jiným sypáním podle vlastní chuti.
 - 
                                4
Těsto pečeme v předehřáté troubě.