Pečený losos s liškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Pórek
  • 250 g Lišky čerstvé
  • 200 g Sýr Čedar
  • 800 g Filety z lososa atlantického
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 867 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 180 g
  • Sodík 806 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 64.5 mg
  • Draslík 225.8 mg
  • Vláknina 6172.5 mg
  • Vitamín A 6172.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme filety mořského lososa. Lososa osolíme a opepříme citronovým pepřem a zázvorem.

  • 2

    Očištěné lišky omyjeme, osušíme a rozkrájíme na menší kusy. Maličké plodnice necháme vcelku. Očistíme a omyjeme pórek, mrkev, celer a nakrájíme na tenké nudličky. Sýr Čedar nahrubo nastrouháme. V zakysané smetaně rozmícháme lžičku hořčice.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej s máslem a zeleninu zprudka restujeme 3-4 minuty. Vyjmeme ji a na zbylém omastku restujeme 2 minuty lišky. Ochutíme je bílým pepřem, solí, promícháme a vyjmeme z pánve.

  • 4

    Zapékací misku vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje. Na dno položíme plátky lososa, na každý plátek rozdělíme lišky se zeleninou, směs zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 5

    Mísu s lososem dáme de předem vyhřáté trouby na 250°C. Pečeme při 200°C přibližně 20 -25 minut.

  • 6

    Lososa se zeleninou rozdělíme na talíře a ihned podáváme.

Komentáře k receptu