Polévka s jehněčím mozečkem
Suroviny
- 150 g Játra jehněčí
 - 200 g Jehněčí mozeček
 - 150 g Jehněčí plíčky
 - 200 g Jehněčí srdce
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 2 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 121 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 730.1 mg
 - Draslík 314.1 mg
 - Vláknina 4324.2 mg
 - Vitamín A 4324.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.8 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer, cibuli, česnek a petržel očistíme a omyjeme.
 - 
                                2
Jehněčí mozeček, plíčky, srdce a játra omyjeme. Maso dáme do studené vody (2 litry). Přidáme očištěnou nepokrájenou zeleninu, celou jednu očištěnou cibuli i s hnědou slupkou a sůl (0.50 lžíce). Přiložíme ještě kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a maso vaříme doměkka (asi 45 minut). Potom vývar scedíme a zachytíme.
 - 
                                3
Játra, plíčky a srdce pokrájíme na nudličky, mozeček odblaníme a pokrájíme na kousky. Oloupanou druhou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na másle (2 lžíce) ji podusíme, přidáme k ní pokrájené vnitřnosti, které opepříme bílým pepřem, promícháme a chvíli za stálého míchání smažíme (asi 5 minut). Přilijeme vývar (1.5 litr) a znovu přivedeme polévku k varu.
 - 
                                4
Mezitím v pánvičce na rozpuštěném másle (1.5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, přimícháme do polévky a pomalu vaříme ještě asi 15-20 minut.
 - 
                                5
V druhé pánvičce osmahneme na rozpáleném másle (1.5 lžíce) nadrobno nakrájené polotvrdé rohlíky.
 - 
                                6
Polévku podle chuti dosolíme, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, polévku nalijeme do teplých talířů, ke každé přidáme 1-2 lžíce osmažených rohlíků a podáváme.