Artyčoky plněné hovězím masem
Suroviny
- 1 g Paprika mletá sladká
 - 1 g Sůl
 - 3 g Petržel - nať
 - 200 g Hovězí maso mleté
 - 30 g Sýr Gruyére
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Kmín celý
 - 8 g Harissa pasta
 - 15 g Protlak rajčatový
 - 6 ml Citronová šťáva
 - 20 ml Olej olivový
 - 1 ks Cibule
 - 8 ks Artyčoky
 - 2 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1023 kcal
 - Sacharidy 215 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 2078 mg
 - Bílkoviny 71 g
 - Uhlovodany 214 g
 - Cholesterol 161.9 mg
 - Draslík 7675.9 mg
 - Vláknina 217297 mg
 - Vitamín A 217297 mg
 - Vitamín B6 2.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 238.1 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z očištěných a omytých artyčoků odstraníme srdíčko. Artyčoky poté zakapeme citronovou šťávou a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Takto připravené artyčoky přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
 - 
                                2
Jedno ze dvou vajec uvaříme. Jakmile je vejce vařené, odstraníme z něj skořápku a spolu s petrželkou najemno nasekáme.
 - 
                                3
Umleté hovězí maso promícháme se strouhaným sýrem, nasekaným vejcem a petrželkou a osolíme, opepříme a pokmínujeme. Nakonec ještě promícháme se syrovým vejcem.
 - 
                                4
Ochucené maso rozdělíme do uvařených artyčoků. Artyčoky plněné masem vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů Celsia 40 minut.
 - 
                                5
Nyní připravíme omáčku. Najemno nakrájenou cibulku opečeme na oleji. Jakmile cibulka zhnědne, přidáme k ní rajský protlak, harrisu a mletou papriku. Vše nakonec dle chuti osolíme a opepříme. Celou směs vaříme na mírném plameni 5 minut.
 - 
                                6
Upečné artyčoky přeložíme do zapékací mísy s omáčkou a za občasného polévání vršků artyčoků dusíme ještě 45 minut.