Slepičí vývar s kerblíkem a vínem
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 80 g Vaječný žloutek sušený
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Kerblík
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Šalotka
 - 1 l Voda pitná
 - 1.25 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.25 dl Víno bílé
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 769 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 880 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 465.6 mg
 - Draslík 2912.9 mg
 - Vláknina 19132.6 mg
 - Vitamín A 19132.6 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.5 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou šalotku s bramborami pokrájíme nadrobno. V hrnci na rozpuštěném másle cibuli podusíme, zalijeme litrem čistého slepičího bujonu, přidáme pokrájené brambory a přivedeme polévku k varu. Pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme přibližně 30 minut.
 - 
                                2
Polévku před koncem vaření zahustíme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Necháme přejít varem, odstavíme z plotny a vše rozmixujeme na krémovou polévku.
 - 
                                3
Přilijeme bílé víno, zamícháme, podle chuti dosolíme, přidáme omytý, drobně pokrájený kerblík a podáváme.
 - 
                                4
Slepičí bujon:
 - 
                                5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                6
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.