Moravské dušené zelí
Suroviny
- 800 g Zelí hlávkové bílé
- 50 g Slanina vepřová
- 100 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 0.56 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 180 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 8 g
- Sodík 342 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 10.1 mg
- Draslík 574.6 mg
- Vláknina 13414.8 mg
- Vitamín A 13414.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěné 2 malé cibule nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Přimícháme jednu pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Na ni dáme zelí, sůl, cukr, kmín, bobkový list, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut.
-
3
Mezitím oloupeme a omyjeme brambory a jemně je nastrouháme. Připravíme jíšku s cibulí. V rendlíku rozpustíme lžíci sádla, na něm zpěníme cibuli, přimícháme lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme šťávou ze zelí a vymícháme dohladka.
-
4
K zelí přidáme jíšku, promícháme, ještě přimícháme nastrouhanou bramboru a společně dusíme dalších 10 minut.
-
5
Zelí dochutíme octem (1-3 lžíce) a solí. Koření vyjmeme a podáváme teplé jako přílohu.