Jehněčí guláš z Beskyd s jarní cibulkou
Suroviny
- 500 g Chléb konzumní
 - 600 g Jehněčí maso
 - 100 g Slanina vepřová
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Paprikové lusky čerstvé
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 1.2 l Voda pitná
 - 3 dl Vývar jehněčí
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Saturejka
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 888 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 556 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 152.5 mg
 - Draslík 485.7 mg
 - Vláknina 10320.5 mg
 - Vitamín A 10320.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.8 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1431.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso odblaníme, odkrojíme tuk, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta.
 - 
                                2
Očištěné cibule a jarní cibulku omyjeme. Cibuli pokrájíme nadrobno, jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Papriky a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Chilli nasekáme na tenké nudličky, papriky pokrájíme na proužky. Slaninu pokrájíme na kostičky.
 - 
                                3
V hrnci na rozpáleném oleji krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme a zpěníme ji dorůžova. Přiložíme maso a krátce, asi 1–2 minuty, restujeme. Pak ho osolíme, opepříme, podlijeme 1–2 dl vody a pod pokličkou dusíme přibližně 20 minut. Poloměkké maso vyjmeme, do výpeku přimícháme mouku se sladkou a pálivou paprikou, promícháme a přidáme rajský protlak a maso vrátíme zpět. Přilijeme vývar a dále dusíme dalších 20 minut. Pak přimícháme papriku s chilli papričkou, jarní cibulku a dusíme přibližně dalších 10 minut.
 - 
                                4
Guláš dochutíme solí, podáváme ho s chlebem.