Dušené skopové nadivoko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 60 g Celer bulvový
  • 100 g Celer bulvový
  • 60 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 1500 g Skopová kýta
  • 100 g Slanina vepřová
  • 30 g Sůl
  • 10 g Sůl
  • 5 g Jalovec
  • 60 g Petržel kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 20 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 ml Víno červené
  • 1 ks Cibule
  • 1 l Voda pitná
  • 4 l Voda pitná
  • 2 dl Olej olivový
  • 1 dl Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 523 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 1677 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 6.8 mg
  • Draslík 197.7 mg
  • Vláknina 2871.2 mg
  • Vitamín A 2871.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopovou kýtu vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí, vínem, zatížíme a necháme 5 dní uležet.

  • 2

    Uleželé maso vyjmeme, prošpikujeme větší částí slaniny, potřeme solí a drceným jalovcem. Na pánvi rozpálíme zbytek slaniny, maso opečeme dočervena ze všech stran a přendáme do kastrolu. Na výpeku orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme vymačkanou zeleninu z marinády a obložíme maso na pekáči. Podlijeme olejem a vodou a pozvolna dusíme asi 2 hodiny, za častého podlévání šťávou a podle potřeby i vodou.

  • 3

    Hotové maso vyjmeme, šťávu přecedíme, poprášíme moukou a povaříme. Podáváme maso nakrájené na plátky zalité hotovou šťávou.

Komentáře k receptu