Hovězí pečeně na zimní zelenině

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 225 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 560 g Cibule
  • 200 g Mrkev kořen
  • 250 g Tuřín
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 ks Bobkový list
  • 1.2 kg Hovězí kýta
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 486 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 116 mg
  • Draslík 946.4 mg
  • Vláknina 9155.5 mg
  • Vitamín A 9155.5 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda.

  • 2

    Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme.

  • 3

    Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed.

  • 4

    Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku.

  • 5

    Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé.

  • 6

    Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou.

Komentáře k receptu