Marinovaný losos s bazalkou
Suroviny
- 900 g Losos - filety
 - 50 g Cukr krupice
 - 50 g Sůl
 - 150 g Salát ledový
 - 200 ml Ocet rýžový
 - 1 kávová lžička Pepř bílý celý
 - 0.5 kávová lžička Hořčice
 - 2 ks Limetka
 - 1 ks Limetka
 - 1 ks Limetka
 - 1 ks Bazalka
 - 1 ks Pažitka
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
 - 5 polévková lžíce Bazalka
 - 3 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 3718 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 78 mg
 - Draslík 655.5 mg
 - Vláknina 5554.5 mg
 - Vitamín A 5554.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do velké zapékací mísy rozložíme maso, ze kterého jsme odstranili případné kosti, pod studenou vodou opláchli a pomocí papírových utěrek jsme ho osušili. Rovnoměrně posypeme cukrem, nakrájenou bazalkou, mořskou solí, bílým pepřem, limetovou kůrou a v přikryté míse necháme 1-2 dny v lednici marinovat. Během marinování maso několikrát obrátíme.
 - 
                                2
Na mírném ohni mícháme rýžový ocet s cukrem, dokud se nám cukr nerozpustí. Pak tekutinu přivedeme k varu a vaříme 5-6 minut, vařením se její objem asi o třetinu zmenší. Po odstavení vmícháme limetkovou kůru, hořčici, nadrobno nakrájenou bazalku, zázvor a máme připravenou zálivku.
 - 
                                3
Lososa vyndáme z marinády, otřeme ho papírovou utěrkou a ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké plátky.
 - 
                                4
Na 6 talířů upravíme salátové listy a pokapeme trochou zálivky. Na salátové listy rozdělíme lososa, pokapeme zbylou zálivkou, ozdobíme lístky bazalky, plátky limety, pažitkou a ihned servírujeme.