Hovězí pečeně na zimní zelenině
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 486 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 116 mg
 - Draslík 946.4 mg
 - Vláknina 9155.5 mg
 - Vitamín A 9155.5 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda.
 - 
                                2
Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme.
 - 
                                3
Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed.
 - 
                                4
Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku.
 - 
                                5
Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé.
 - 
                                6
Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou.