Vepřové koleno pečené na černém pivu
Suroviny
- 500 ml Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika pálivá mletá
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 6 ks Nové koření celé
 - 9 stroužek Česnek
 - 6 plátek Pšenično žitný chleba
 - 3 l Voda pitná
 - 1 kg Vepřové koleno
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 4 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 3 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 3 polévková lžíce Křen
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1242 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 1408 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 215.4 mg
 - Vláknina 4157.4 mg
 - Vitamín A 4157.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme.
 - 
                                3
Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.