Zapečená treska na citronu
Suroviny
- 500 g Treska aljašská
- 50 g Petržel - nať
- 170 g Mušle slávky
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 ml Mléko polotučné
- 200 ml Vývar rybí
- 50 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Cibule
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Brambory vařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1047 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 77.7 mg
- Draslík 1697.8 mg
- Vláknina 13308.8 mg
- Vitamín A 13308.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.7 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme nakrájenou cibuli a celer. Smažíme 2-3 minuty doměkka. Přisypeme mouku a mícháme asi 1 minutu. Za stálého míchání přilijeme postupně rybí vývar a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme citronovou kůru a šťávu. Dochutíme solí a pepřem.
-
2
Omáčku sejmeme z ohně, vmícháme do ní tresku nakrájemou na kostky, mušle uvařené a vyloupané, nasekanou petrželku a vše přeložíme do zapékací misky. Brambory rozmačkáme se zbývajícím máslem a mlékem a rozetřeme na rybu. Pečeme 30-40 minut v rozpálené troubě na 220 °C.