Polévka italská bollito misto
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
 - 600 g Hovězí kližka
 - 600 g Telecí kýta
 - 50 g Rozmarýn čerstvý
 - 125 ml Olej olivový
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Telecí jazyk
 - 2 ks Sardelové řezy
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 ks Telecí kosti
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 1.2 kg Kuře
 - 3 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Kapary
 - 2 polévková lžíce Ocet bílý vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1643 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 188 g
 - Sodík 3022 mg
 - Bílkoviny 154 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 500 mg
 - Draslík 2189.8 mg
 - Vláknina 13414.4 mg
 - Vitamín A 13414.4 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 100.3 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme velký hrnec, do kterého dáme hovězí maso, kosti, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a 1 hodinu vaříme.
 - 
                                2
Přidáme telecí jazyk a dál vaříme ještě 30 minut.
 - 
                                3
Dovnitř omytého kuřete vložíme rozmarýn. Kuře přidáme do vývaru, vložíme k němu ještě telecí maso. Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky a přidáme do vývaru. Oloupeme cibuli a vložíme do vývaru. Vaříme 1 hodinu. 15 minut před dokončením polévky přidáme kůru nastrouhanou z jednoho citronu.
 - 
                                4
Připravíme omáčku. Najemno nasekáme petrželku, pokrájíme česnek, sardelové řezy, kapary. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kousíčky. Promícháme se strouhankou a octem. Pak postupně vmícháváme olej, dokud nevznikne roztíratelná omáčka. Osolíme a opepříme. Připravenou omáčku vložíme do chladničky, kde ji necháme 1 hodinu odležet.
 - 
                                5
Z vývaru vyndáme telecí jazyk, oloupeme z něj kůži a pokrájíme ji na plátky. Rozporcujeme kuře na 6 dílů. Plátky telecího jazyka a kusy kuřete rozdělíme do talířů. Zalijeme je hotovým vývarem, do kterého přidáme omáčku.