Dušené skopové nadivoko
Suroviny
- 60 g Celer bulvový
 - 100 g Celer bulvový
 - 60 g Mrkev kořen
 - 100 g Mrkev kořen
 - 1500 g Skopová kýta
 - 100 g Slanina vepřová
 - 30 g Sůl
 - 10 g Sůl
 - 5 g Jalovec
 - 60 g Petržel kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 20 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 ml Víno červené
 - 1 ks Cibule
 - 1 l Voda pitná
 - 4 l Voda pitná
 - 2 dl Olej olivový
 - 1 dl Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 1677 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 6.8 mg
 - Draslík 197.7 mg
 - Vláknina 2871.2 mg
 - Vitamín A 2871.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou kýtu vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí, vínem, zatížíme a necháme 5 dní uležet.
 - 
                                2
Uleželé maso vyjmeme, prošpikujeme větší částí slaniny, potřeme solí a drceným jalovcem. Na pánvi rozpálíme zbytek slaniny, maso opečeme dočervena ze všech stran a přendáme do kastrolu. Na výpeku orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme vymačkanou zeleninu z marinády a obložíme maso na pekáči. Podlijeme olejem a vodou a pozvolna dusíme asi 2 hodiny, za častého podlévání šťávou a podle potřeby i vodou.
 - 
                                3
Hotové maso vyjmeme, šťávu přecedíme, poprášíme moukou a povaříme. Podáváme maso nakrájené na plátky zalité hotovou šťávou.